Przednia część dużego królika (ok 2 kg)
200 g wędzonego surowego boczku
1 wątróbka z królika
1 łyżka masła
2 średnie cebule
2 duże marchewki
1 pietruszka
4 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka gałązek świeżego tymianku
sól i pieprz
Wątróbkę z królika oczyścić i umyć, pokroić w drobniejsze kawałki. Cebule obrać i posiekać. Na łyżce masła zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej wątróbkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Tuszkę z królika umyć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Królika natrzeć solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Czosnek, marchewką i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w naczyniu z królikiem. Piec pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180 C, a następnie odkryć mięso i piec jeszcze przez pół godziny. Po upieczeniu królika przestudzić.
Ostudzone mięso, warzywa, boczek i usmażoną wątróbkę z cebulą dwukrotnie zmielić przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, dodać tłuszcz, który wytopił się z mięsa oraz doprawić jeszcze solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Nakładać ciasno do słoików. Pasteryzować przez godzinę od zagotowania. Ostudzić słoiki i przechowywać w lodówce. Smacznego!
Ostudzone mięso, warzywa, boczek i usmażoną wątróbkę z cebulą dwukrotnie zmielić przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, dodać tłuszcz, który wytopił się z mięsa oraz doprawić jeszcze solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Nakładać ciasno do słoików. Pasteryzować przez godzinę od zagotowania. Ostudzić słoiki i przechowywać w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz