Tradycyjna przystawka z Włoch, u mnie w wersji słodkiej i ostrej.W sklepach jest to dość droga przystawka, dlatego postanowiłam przygotować domowe, znacznie tańsze papryczki. Znakomicie sprawdzą się na domowych przyjęciach.
400 g ostrych papryczek np. chilli
400 g słodkich papryczek np. hajduczek
700 g sera feta lub typu feta
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
800 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku
- Papryczki dokładnie myjemy i osuszamy. Z każdej papryczki odcinamy górę i delikatnie, za pomocą długiego, wąskiego noża pozbywamy się gniazd nasiennych. Przy papryczce chilli najlepiej zrobić to w rękawiczkach.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy nasze papryczki do wrzątku i blanszujemy je tak przez 5 min. Następnie odcedzamy, chłodzimy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.
- Ser feta umieszczamy w miseczce, dodajemy do niego zioła prowansalskie, oregano, bazlię i czosnek granulowany, za pomocą widelca wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
- Papryczki faszerujemy serkiem z ziołami. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą maleńkiej łyżeczki na przykład takiej do lodów.
- Kiedy wszystkie papryczki są już napełnione farszem układamy je ciasno w słoiku. Najlepiej kiedy ostre włożymy do jednego, a słodkie do drugiego słoika,aby smaki się nie mieszały. Na wierzch układamy po 2 obrane ząbki czosnku.Oliwę podgrzewamy i zalewamy nią papryczki, tak aby oliwa całkowicie je zakrywała. Odstawiamy na 4-5 dni, po tym czasie papryczki są gotowe do spożycia. Papryczki przechowujemy w
- lodówce. jeżeli chcesz przechowywać papryczki w spiżarni zalej je gorącym olejem, aby pokrywki "złapały" Smacznego!
Witam. Te papryczki są w occie a ja chciałabym zrobić do słoika w oleju. Nigdy ich nie robiłam. Proszę o radę.
OdpowiedzUsuńOne nie są w occie, a właśnie w oleju
Usuń