Królik w sosie śmietanowo-koperkowym

Królik już nieco zapomniany w naszych kuchniach dość często gości na moim stole. Jest to delikatne i zdrowe mięso, które można podawać już niemowlętom. To danie jest pyszne i lekkie  na dodatek na tyle eleganckie, że spokojnie można je podać gościom.




1 tuszka z królika
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka tymianku
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 małe słodkie marchewki
200 g śmietanki 30%
100-120 g masła
1 L bulionu warzywnego 
3 łyżki mąki pszennej
1 pęczek drobno posiekanego koperku
sól, biały pieprz
majeranek




  •    Królika podzielić na porcje, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, solą, białym pieprzem , posiekanym rozmarynem,,tymiankiem i majerankiem, odstawiamy do lodówki-najlepiej na całą noc.
  •   W garnku z grubym dnem (ja robiłam w żeliwnym) rozgrzewamy masło i obsmażamy kawałki królika na brązowo z obu stron, następnie zalewamy bulionem i dusimy prze 1,5 godziny.
  •   Marchewkę pokroić w plasterki , a cebulę w bardzo drobną kostkę-dodać do królika. Kiedy warzywa są miękkie dodać śmietankę  i mąką rozrobioną z wodą. Czekamy aż się sos zagotuje. Posiekany koperek dodajemy jak już sos ściągniemy z gazu. Smacznego!
  • p.s.Królik będzie kruchy jeżeli przemrozimy go przez ok 24 h w zarażarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne