Kotlety z piersi z papryką, kukurydzą i szczypiorkiem

Tradycyjne siekane kotleciki z piersi kurczaka tym razem zrobiłam z kukurydzą mnóstwem świeżego szcypioru, pachnącym koperkiem i z papryką. Wyszły delikatne, pyszne i chrupiące. Podałam z młodymi ziemniaczki, posypanymi koperkiem i tradycyjnie przyrządzoną sąłatą że śmietaną. Takie obiady mogę jeść prawie codziennie :)



2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekane szczypioru
2 cebulki dymki
2 łyżki posiekane kopru
1 ząbek czosnku
1 jajko L
100 g sera żòłtego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Sól i pieprz
Olej do smażenia



Koperek, szczypiorek i dymkę drobno posiekać. Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w drobną kosteczkę. Piersi kurczaka umyć, osuszyć na ręcznik papierowym i pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na jarzynowej tarce. W misce umieścić wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać placuszki, smażyć na małym ogniu z obu stron na złoto. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne