Zupa krem ze świeżych pomidorów



   Zupę pomidorową zna chyba każdy, ale ta pyszna aromatyczna zupa ze świeżych malinówek pachnąca ziołami bije wszystkie na głowę. Kiedy tylko na straganach pojawiają się wielkie czerwone malinówki od razu myślę o przygotowaniu tej prostej, a zarazem cudownej zupy.

1 kg dojrzałych malinówek
150 g mrożonej włoszczyzny
2 kostki rosołowe
2 łyżki oliwy z oliwek
2 suszone pomidory
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
sól
cukier
pieprz
1 łyżeczka czosnku granulowanego
100 g sera feta
listki świeżej bazylii


  • Zupa krem ze świeżych pomidorów Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić je i podsmażyć na oliwie z oliwek
  • Zupa krem ze świeżych pomidorów Skórkę na pomidorach naciąć na krzyż, a następnie zalać pomidory wrzątkiem, pozostawić je we wrzątku kilka minut, następnie oskórować pomidory. Pomidory pokroić w kostkę i dorzucić do smażącej się cebuli z czosnkiem, następnie dodać włoszczyznę, kostki rosołowe i ok 200 ml wody, Suszone pomidory pokroić i również dorzucić do garnka, dodać przyprawy, dusić pod przykryciem 15 min.
  • Zupa krem ze świeżych pomidorówNastępnie zupę zdjąć z ognia i za pomocą blendera lub malaksera dokładnie rozdrobnić. Kiedy zupa jest już gładka ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać z kosteczkami fety i posiekaną bazylią na gorąco. Smacznego! P.s.Zupę można podać również z grzankami lub pieczywem czosnkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne