Trochę inny niż zazwyczaj farsz do bakłażanów-zamiast mielonego-mięso drobiowe, a zamiast ryżu kasza jaglana. Do tego mnóstwo dodatków takich jak czerwona cebula, feta czy oliwki. Po prostu pycha!
2 średnie bakłażany
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 duża, ugotowana ćwiartka z kurczaka
100 g sera feta
1 czerwona cebula
10 czarnych oliwek
10 zielonych oliwek
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżki pikantnego ketchupu
1/2 łyżeczki mielonego chili
100 g sera mozzarella
sól i pieprz
- Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, posolić, ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze przecięciem do dołu. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec przez 10 min.Następnie wyjąć z piekarnika i trochę ostudzić
- Przestygnięte bakłażany wydrążyć,tak aby zostało ok 1 cm miąższu przy skórce to co wydrążyliśmy drobno pokroić nożem.
- Farsz. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sitku. i ugotować w 1 szklance osolonej wody
- Mięso z ćwiartki obrać, ser feta i oliwki grubo pokroić, natomiast cebulę i czosnek bardzo drobno. Wszystko razem przełożyć do miski, dodać wydrążony miąższ z bakłażana, ugotowaną, przestudzoną kaszę jaglaną i przyprawy. Farsz dokładnie wymieszać.
- Farsz podzielić na 4 części, następnie napełnić bakłażanowe miseczki farszem.
- Tak przygotowane bakłażany posypać ,startą na grubych oczkach tarki jarzynowej, mozzarellą. Zapiekać 10 min w nagrzanym do 200 st piekarniku. Podawać gorące. Smacznego!
- P.S.Jeżeli nie przepadasz za ostrymi przyprawami pomiń w przepisie chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz