Oboje z mężem lubimy podroby, dlatego gulasz z serduszek gości bardzo często na naszym stole.Tym razem zdecydowałam się do gulaszu dodać suszone borowiki.Musze przyznać, że suszone grzyby nadały daniu całkiem nowy, intensywny smak.
400 g serduszek drobiowych
80 g suszonych grzybów
2 łyżki suszonej włoszczyzny
2 średnie cebule
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżeczki mąki pszennej
sól
pieprz
2 ziarenka ziela angielskiego
mała szczypta cynamonu
1 listek laurowy
- Suszone borowiki namoczyć. na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień do grzybów dodać wymyte i wyczyszczone serduszka dodać przyprawy, suszoną włoszczyznę i dusić do miękkości, ewentualnie uzupełniając wodę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle, dodać do sosu. Mąkę rozrobić w zimnej wodzie i dodać do sosu. Gotować aż sos zgęstnieje, a mąka nie będzie wyczuwalna. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać z kaszą lub chlebem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz