Ciasto ucierane z jabłkami

 Zeszłorocznych jabłek w sklepach w bród, a w ogrodzie trzeba robić porządki dlatego polecam upiec tradycyjne ucierane z jabłkami. Ekspresowe i łatwe w wykonaniu. Serdecznie polecam na weekend do kawki.



Na tortownicę 24 cm

700 g kwaskowych jabłek



200 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
250 g margaryny lub masła + 1 łyżka
4 jaja
200 g cukry
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka bułki tartej




  •    Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Tortownicę wysmarować łyżką margaryny i wysypać bułką tartą..
  •  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jaja ubić na pianę, następnie nadal ubijając dodać cukry i mąkę, na samym końcu dodać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz. Kiedy masa jest jednolita przelać do blaszki. Na cieście gęsto ułożyć jabłka.Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec przez godzinę w 170 st C. . Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego! 
  • p.s.Jeżeli wierzch za bardzo zaczyna nam się przypiekać należy ciasto przykryć folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne