Tradycyjne kotlety ziemniaczane urozmaicone nadzieniem z kiełbasy i pieczarek, a do tego pikantny mocno pomidorowy sos i kompletne danie obiadowe gotowe:)
Na 8 dużych kotletów
Na kotlety:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 jajo
4 łyżki mąki
1 średnia cebula
1 łyżeczka chili
sól, pieprz
Na nadzienie
3 duże pieczarki
2 średnie kiełbasy zwyczajne
1 duża cebula
sól i pieprz
Sos:
1 puszka krojonych pomidorów
3 suszone połówki pomidorów
1 papryczka chili
zioła prowansalskie
3 małe cebulki
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier
Ponad to:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
- Ziemniaki ugotować wraz z ząbkami czosnku i solą. Cebulkę drobno pokroić. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 8 części.
Kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki, pieczarki w półplasterki, a cebulę w piórka, wszystko podsmażyć i osączyć z tłuszczu, doprawić solą i pieprzem.
Każdą porcję masy ziemniaczanej rozpłaszczyć na dłoni, dodać porcję farszu i szczelnie zawinąć uformować spłaszczone, podłużne kotlety
Kotlety panierować w bułce tartej, ponacinać delikatnie w kratkę i smażyć na oleju na małym ogniu.
Kiedy kotlety są już usmażone z obu stron zdejmujemy je z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.
- Sos. Cebulkę, papryczkę i suszone pomidory drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju z suszonych pomidorów, dodać pomidory z puszki i gotować aż pomidory się rozgotują. Doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość zblendować blenderem. Po blendowaniu nie trzeba sosu niczym zagęszczać, bo jest wystarczająco gęsty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz