Ekspresowa propozycja dla zapracowanych. Wieczorem marynujemy skrzydełka, a na drugi dzień już tylko pieczemy i mamy obiad. Skrzydełka są pełne smaków i aromatów cebuli, czosnku i pesto. Doskonale sprawdza się również na domowych przyjęciach.
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki zielonego pesto
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
1 łyżka oleju
- Marynata. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do pesto. Następnie dodać resztę przypraw i olej, bardzo dokładnie wymieszać marynatę.
- Skrzydełka umyć i pozbawić ewentualnych piór. Osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać do skrzydełek marynatę
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do skrzydełek i bardzo dokładnie wymieszać. Naczynie z mięsem nakryć pokrywką lub owinąć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Piec na drugi dzień w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Przez 40-45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz