Gulasz indyczy z warzywami

    Rewelacyjnie rozgrzewające danie z mnóstwem warzywa na bazie mięsa z udźca indyka. Nie jest gorszy od gulaszu wieprzowego, za szybciej się go gotuje. Doskonale rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje. Należy jeszcze dodać, że mięso z indyka jest dużo zdrowsze od mięsa wieprzowego.




400 g mięsa z udźca indyka
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
1 duża cebula 
1 marchew
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
400 g pomidorów krojonych w puszce
3 łyżki oleju
sól

pieprz



Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na brązowo w garnku z grubym dnem (bez dodatku tłuszczu). Kiedy mięso jest już brązowe zalać je wodą, tak aby przykryła mięso. Pieczarki i marchew pokroić w plasterki. Cebulę posiekać a paprykę pokroić w kostkę.Kolejno obsmażać warzywa i grzyby (każde z osobna aby się zrumieniły a nie udusiły) i dodawać je do garnka z mięsem. Dusić przez 15 minut, a następnie dodać pomidory z puszki i odparowywać sos aż do miękkości warzyw i mięsa. Na łyżce oleju podsmażamy paprykę w proszku tak aby zrobiła się brązowa i dodajemy ją do gulaszu. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Serwujemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne