Flaczki z żołądkami drobiowymi

   Klasyczne danie-u mnie z dodatkiem żołądków drobiowych. Flaczki są doprawione na ostro, więc świetnie rozgrzewają. Serdecznie polecam na zimowe obiady.


1 kg flaków krojonych, czyszczonych
600 g żołądków drobiowych
2 marchewki
1 por
kawałek selera
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczki ostrej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
sól do smaku

1 łyżka masła
1 łyżka mąki


Warzywa obrać, umyć i pokroić.Flaki dwukrotnie obgotować, zlać wodę, dodać świeżą tak aby nakryła flaki. Żołądki umyć i każdy pokroić na 2-3 części-dodać je do flaków. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotować aż do miękkości flaków. Dodać pokrojone warzywa i gotować 5 minut. Doprawić do smaku pieprzem i papryką. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, ostudzić i dodać do flaków. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i roztarty w dłoniach majeranek. Zagotować.. Podawać gorące z pieczywem. Smacznego!
P.s.Ja gotuję flaki w szybkowarze, co znacznie przyspiesza przygotowanie dania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne