Mazurek z mlekiem w proszku i konfiturą z czerwonej porzeczki

   Klasyczny mazurek, w którym słodycz masy z mleka w proszku przełamana jest domową konfiturą z czerwonej porzeczki.




Na ciasto:
600 g mąki krupczatki
300 g masła
3 żółtka
2 jaja
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat smietankowy

Masa:
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka masła

Ponad to : 
1 słoiczek domowej konfitury z czerwonej porzeczki
migdały, drażetki, posypki do dekoracji
tłuszcz i bułka tarta do blaszki




  • Mazurek z mlekiem w proszku i konfiturą z czerwonej porzeczkiCiasto. Zimne masło posiekać z mąką, następnie dodać jajka, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i aromat. Zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią i odstawić na godzinę do lodówki.
  • Mazurek z mlekiem w proszku i konfiturą z czerwonej porzeczki Z ciasta odkroić kawałek na rant. Resztę ciasta podzielić na pół. Pierwszą połowę rozwałkować na wielkość blachy, (blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą) podziurawić ciasto widelcem tak aby równo rosło. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku 12-15 minut. Z drugim plackiem postępować tak samo,a z odciętego wcześniej kawałka ciasta formować wałeczek i dokleić rant.
  • Mazurek z mlekiem w proszku i konfiturą z czerwonej porzeczkiKiedy ciasto przestygnie dolną część mazurka posmarować konfiturą z czerwonej porzeczki, nakryć drugim plackiem (tym z rantem)
  • Mazurek z mlekiem w proszku i konfiturą z czerwonej porzeczkiMasa. Mleko, cukier i masło rozpuścić w rondelku, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i stopniowo dosypywać mleko w proszku, mieszać aż mleko całkowicie się rozpuści. Wylać na górę mazurka. Kiedy masa trochę stężeje dowolnie ozdobić. Odstawić do lodówki najlepiej na 24 h aby ciasto skruszało. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne