Golonka musztardowo-miododwa

    Danie, które z pewnością zadowoli naszych mężczyzn. Pyszna chrupiąca, musztardowo-miodowa skórka i mnóstwo mięsa do tego kufelek piwa i nasi faceci będą zachwyceni:)





2 duże golonki (takie po ok. 1,5 kg)
garść włoszczyzny mrożonej "paski"
3 kostki rosołowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu

Na marynatę
3 duże łyżki musztardy sarepskiej
2 duża łyżka musztardy miodowej
1 duża łyżka miodu
3 ząbki czosnku
sól i pieprz

Ponad to: 
200 ml jasnego piwa do podlewania


  • Golonka musztardowo-miodowaGolonkę opalić nad gazem, oskrobać nożem i umyć.
  • Golonka musztardowo-miodowaNastępnie golonki umieścić w szybkowarze, dodać włoszczyznę, kostki rosołowe i przyprawy. Zalać wodą, zamknąć szybkowar. Gotować 20 minut od chwili zagotowania.
  • Golonka musztardowo-miodowa Marynata:Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać musztardy, sól, pieprz i miód wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Golonka musztardowo-miodowaUgotowaną golonkę wystudzić i zimną bardzo dokładnie, za pomocą pędzelka pokryć marynatą. Odstawić golonki do lodówki na całą noc (a przynajmniej na 3-4 godziny). Następnie piec golonki przez 2 h w 180 st C. Ważne jest aby co 20-30 min golonki oblać piwem i obrócić, aby równomiernie się piekły. Na 15 minut przed końcem pieczenia włączyć w piekarniku funkcję grilla aby osiągnąć ładny kolor i chrupiącą skórkę. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Asiu golonki nie jadłam już dawno... Twoja zapowiada się maga pysznie :)))

    OdpowiedzUsuń

Popularne