Ciasto Nektarynka z kremem z mascarpone, białej czekolady i musem z nektarynek

   Biszkopt migdałowy z kremem z mascarpone i białej czekolady, a to wszystko polane pysznym musem z nektarynek, to nie może nie smakować:)))






Na blaszkę 25X25 cm

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mielonych migdałów
1 budyń waniliowy bez cukru
4 łyżki cukru
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:
250 g serka mascarpone
200 g śmietany 30 %
100 g białej czekolady
3 łyżki cukru


Na mus:
6-7 nektarynek
3 łyżki cukru
5 płaskich łyżeczek żelatyny
1/2 szkl. gorącej wody
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Do nasączenia
1/2 szkl wody
2 łyżki cukru
kilka kropel aromatu migdałowego
wiśnie kandyzowane do ozdoby




  •     Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać zmielone migdały, budyń, proszek do pieczenia i aromat. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.25 min. Odstawić do ostygnięcia.
  •    Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a po przestygnięciu zmiksować ze śmietana i serkiem.
  •    Nektarynki obrać, pokroić, a następnie rozdrobnić blenderem, dodać cukier i zagotować, zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody, a następnie bardzo dokładnie wymieszać z musem z nektarynek
  •    Z podanych składników przygotować poncz, którym nasączyć ciasto. Wyłożyć na biszkopt krem, a następnie tężejący mus nektarynkowy. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witam.Robilam ciacho,w smaku bardzo dobre,tylko krem mi wyszedł rzadki,jaka może być tego przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smietanę z mascarpone miksuje juz bardzo krótko, może za długo miksowane, no i czekolada mogła byc za gorąca wlana, musi być przestudzona

      Usuń

Popularne