Znakomity migdałowy tort przełamany smakiem kwaskowych wiśni. Jest przy nim sporo pracy, ale efekt zachwyca. Zamiast mąki użyłam mielonych migdałów i to był strzał w dziesiątkę:))
Na tortownicę o średnicy 24 cm
Biszkopt bez mąki:
100 g mielonych migdałów
4 duże jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
1/2 fiolki aromatu migdałowego
szczypta soli
Na krem migdałowy-maślany:
150 g mielonych migdałów
4 duże jaja
300 g masła 82%
1 biała czekolada
1 szkl. cukru pudru
1/4 fiolki aromatu migdałowego
125 ml śmietanki 30 %
Do przełożenia:
200 g domowego dżemu wiśniowego
Do ozdoby:
7 dag płatków migdałowych
wiśnie
kilka całych migdałów
- Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, kiedy piana jest już gotowa utrwalamy ją cukrem nadal miksując na samym końcu dodajemy po jednym żółtku. Mielone migdały mieszamy proszkiem do pieczenia i delikatnie dodajemy po jednej łyżce do piany. Nie miksujemy już tylko delikatnie mieszamy ciasto szpatułką. W tortownicy wykładamy dno papierem do pieczenia, boki zostawiamy "suche" nie smarowane niczym-biszkopt będzie się po nich "wspinał". Biszkopt wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez 30 min w temp 180 st. bez termoobiegu. Kiedy Biszkopt skończy się piec wyciągamy go z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wys ok 60 cm, następnie odstawiamy go do piekarnika aby tam wystygł. Kiedy biszkopt jest zimny ostrym nożem odkrawamy go od brzegów tortownicy i przekrawamy na 3 blaty.
- Krem migdałowy. Śmietankę zagotowujemy i zaparzamy nią mielone migdały. Czekoladę rozpuszczamy na parze Zostawiamy do ostygnięcia. Masło ubijamy na puch. Jaja ubijamy z cukrem na parze( na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę, tak aby nie dotykała wody) kiedy krem już zgęstnieje ściągamy masę z garnka i nadal ubijamy mikserem aż będzie zupełnie zimna. Tak przygotowaną masę dodajemy po jednej łyżce do masła nadal miksując. Następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i po łyżce zaparzonych, wystudzonych migdałów, aż do wyczerpania składników. Jeżeli masa jest za rzadka wstawiamy ją na 10 min do lodówki.
- Krem dzielimy na 3 części. Jedną część kremu wykładamy na jedną część biszkopta, przykrywamy drugą częścią blatu i smarujemy dżemem wiśniowym, znów przykrywamy biszkoptem i smarujemy druga częścią kremu. Ostatnią część kremu dzielimy na 2 części, połową smarujemy boki tortu. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i wystudzonymi obkładamy boki i górę tortu. Pozostałą częścią kremu dekorujemy tort za pomocą szprycy. Zdobimy tort wiśniami i całymi migdałami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz