Chili con carne z chlebkami naan

   Pyszne połączenie amerykańskiego chili z chlebkami naan kuchni indyjskiej. Danie pikantne i rozgrzewające ,z kukurydzą, czerwoną fasolką i papryką.





Na chili:
500 g mięsa mielonego z łopatki
400 g krojonych pomidorów z puszki
400 g kukurydzy konserwowej
400 g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 papryczki chili
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz

Na chlebki naan:
500g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
200 ml ciepłego mleka
5 dag drożdży
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
sezam



  •    Z drożdży, ciepłego mleka oraz cukru robimy zaczyn, zostawiamy w ciepłym miejscu aż zacznie pracować Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, jogurt, 2 łyżki oleju, sól oraz rozczyn. Wyrabiamy miękkie delikatne ciasto.Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest już gotowe dzielimy je na 10/12 części, wałkujemy i formujemy 10-12 placuszków w kształcie łezki. Posypujemy sezamem lub czarnuszką.Pieczemy w 250 stopniach, na najwyższej półce piekarnika na wyłożonej folią i posmarowanej olejem blaszce. Najlepiej jest ustawić piekarnik na funkcję grilla i kiedy placuszki się zrumienią przewrócić je na druga stronę.
  •    Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone papryki, chwilę podsmażać , następnie dodać mięso, i przyprawy. Kiedy mięso jest już podsmażone dodać pomidory i przecier oraz szklankę wody dusić przez ok. 15 min, po tym czasie dodać kukurydzę i fasolę przepłukane na sitku. Zagotować ewentualnie doprawić. Podawać z jeszcze ciepłymi chlebkami naan. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne