Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem

    Pełne aromatów, delikatne mięso kaczki, które pachnie rozmarynem i czosnkiem, bukiet zapachowy dopełnia czerwone wino. Polecam danie na niedzielny obiad lub romantyczną kolacje we dwoje. Tak przygotowana pierś z kaczki ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest różowa i soczysta.




2 piersi z kaczki
150 ml czerwonego półwytrawnego wina
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 duże gałązki rozmarynu
sól i pieprz



Pierś z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę listki rozmarynu drobno posiekać, dodać do niego olej, wino, sól i pieprz-zamieszać. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć piersi kacze i odstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Pierś wyciągnąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórą do dołu położyć na rozgrzana patelnię i tak smażyć przez 5-6 min, następnie odwrócić pierś na druga stronę i smażyć ok 1 min. Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min. (można włączyć funkcję grilla, wtedy skórka jest bardziej rumiana). Smacznego
P.s.Jeżeli nie lubimy różowego mięsa i wolimy je bardziej upieczone należy przetrzymać kaczkę w piekarniku dłużej przez ok. 10 min. Ważne aby jej nie piec za długo, bo zrobi się sucha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne