Ciasto Pomarańczowiec z biszkoptem i masą budyniową

Pyszne cytrusowe ciacho na biszkopcie z pomarańczową budyniową masą i pianką śmietankową, a do tego pyszna czekoladowa polewa:)



Składniki na blachę 26x40 cm
Na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
aromat pomarańczowy

Masa budyniowa-pomarańczowa:
2 budynie śmietankowe
sok z 3 pomarańczy
1 łyżka maki ziemniaczanej
300 g masła 82%

Pianka śmietanowa:
500 ml śmietany 36%
2 galaretki pomarańczowe
1 cukier waniliowy

Na poncz
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki cukru pudru
1/2 szkl ciepłej wody

Ponad to:
60 herbatników Pettit-Berry
2 polewy czekoladowe mleczne (po 100 g każda)
kandyzowana skórka pomarańczowa


  • Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 30-35min. Biszkopt wystudzić.
  •    Masa budyniowa- pomarańczowa. Do soku z 3 pomarańczy dolać tyle wody aby razem objętość płynu wyniosła 500 ml, odlać z tego pół szklanki, resztę zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i ugotować, odstawić aż budyń będzie całkowicie zimny. Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce budyniu nadal ucierając, aż powstanie gładka jednolita masa.
  •    Pianka śmietanowa.Dwie galaretki ugotować w 500 ml wody, zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącą galaretką.2 łyżki cukru pudru rozpuścić w letniej wodzie, dodać sok z 1/2 pomarańczy i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową-pomarańczową, następnie przykryć ją połową herbatników, na to wykładamy piankę z bitej śmietany i galaretek i znów przykrywamy herbatnikami. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i polewamy nią ciasto i posypujemy skórka pomarańczową. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyciągamy a ok pół godziny z lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Popularne