Prosta i ekspresowa zapiekanka ze składników, które prawie każdy ma w domu. Polecam szczególnie gdy nie mamy czasu na wykonanie bardziej pracochłonnych dań.
4 duże ziemniaki
2 duże czerwone cebule
300 g dobrej kiełbasy
garść mrożonej fasolki szparagowej
2 łyżki margaryny
1 łyżka bułki tartej
2 jajka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
sól
pieprz
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki vegety
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki wyszorować szczoteczką i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić je w plasterki. Kiełbasę również pokroić w plasterki.Na patelni rozgrzać łyżkę margaryny i wrzucić na nią cebulę, podsmażać pięć minut, a następnie dorzucić fasolkę szparagową , szczyptę soli i podsmażać, aż fasolka będzie półtwarda.
- Ziemniaki z blanszować w osolonej wodzie i odcedzić na durszlaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym tłuszczem i obsypać bułką tartą całe dno naczynia wyłożyć ziemniakami, posypać vegetą. Kiełbasę podsmażać na suchej patelni aż się zrumieni. Obsmażoną kiełbasę ułożyć równomiernie na ziemniakach.
- Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, połową posypać kiełbasę. Następnie wyłożyć cebulę z fasolką i posypać resztą sera. Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem i czosnkiem granulowanym, polać po zapiekance. Piec przez 40-45 min w 180 st C. Smacznego!
- p.s.Do zapiekanki możemy również wykorzystać resztki nie zjedzonych wędlin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz