Barszcz ukraiński z fasolka szparagową

   Pełna warzyw, rozgrzewająca zupa w sam raz na nadchodzące zimowe chłody. Zamiast tradycyjnej fasoli Jaś dodałam zebraną latem fasolkę szparagową z naszego ogródka.




1 mała kostka od schabu
3 buraki
2-3 marchewki
2 ziemniaki
2 małe pietruszki
1/4 selera
biała część pora
1 mała cebula
garść fasolki szparagowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 kostki rosołowe
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
ocet
sól
ocet
cukier
świeżo mielony pieprz
kwaśna śmietana
natka pietruszki
2 ząbki czosnku








  • Barszcz ukraiński z fasolką szparagową Kość od schabu zalać zimną woda, dodać kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie i gotować wywar przez ok 30-40 min. Wszystkie warzywa obrać i umyć.Z fasolki szparagowej poodcinać końcówki.
  • Barszcz ukraiński z fasolką szparagową Marchewkę, pietruszkę, seler, buraki i ziemniaki pokroić w ok. centymetrową kostkę Por przeciąć wzdłuż a następnie w paseczki. Cebulę posiekać drobno, a fasolkę pociąć w ok.centymetrowe kawałki.
  • Barszcz ukraiński z fasolką szparagową Z wywaru wyjąć kość, dodać warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem, koncentratem pomidorowym. Koniecznie dodać choć łyżkę octu-to dzięki niemu zachowamy ładny kolor barszczu. Na koniec przecisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku i dodać je do barszczu. Podawać z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
p.s.Jeżeli nie tolerujesz octu w potrawach możesz zastąpić go sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne