Składniki na ok 35 szt
500 g twarogu
500 g mąki pszennej
100 g cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
1 łyżka octu lub spirytusu
200-250 ml kwaśnej, gęstej śmietany
olej do smażenia
cukier puder do posypywania
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser( można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa),wbić żółtka, dodać cukier,śmietanę,sodę i ocet. Zagnieść ciasto. Ucinać ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę np.kieliszkiem . Smażyć z obu stron na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz