Pączki z domowym dżemem truskawkowym

Trochę inne pączki z domowym dżemem truskawkowym, które robię zawsze na prośbę męża-on nie lubi konfitury różanej. Truskawki pysznie komponują się z polewą kakaową.




Składniki na 20 pączków:
600 g mąki pszennej
5 dag drożdży
3 żółtka
1 całe jajo
1/3 szklanki cukru
1 szklanki ciepłego mleka
1 kieliszek spirytusu
100 g margaryny
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli

Nadzienie:
1 słoik (400 ml) domowego dżemu truskawkowego

Na polewę:
125 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżeczka żelatyny

Ponad to:
tłuszcz do smażenia (u mnie olej)



  •     Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci, można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
  •    Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką domowego dżemu truskawkowego i bardzo dokładnie zaklejamy ciasto. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło dżemu będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym.
  •     Polewa. Masło rozpuścić z cukrem dodać kakao i śmietankę mieszać aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dosypać żelatynę- dokładnie rozpuścić ja w polewie. Pączki maczać w polewie i odstawić do zastygnięcia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne