Pyszne aromatyczne bułeczki, które smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Można je zjeść na śniadania, kolację, jako dodatek do zupy lub jako osobną przekąskę.
Składniki na 20 bułeczek:
4 szklanki mąki (poj.250 ml)
200 ml ciepłego mleka
125 ml ciepłej wody
1 i 1//2 łyżeczki soli
50 g margaryny
1 łyżeczka cukru
50 g drożdży
120 g czerwonego pesto
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/2 główki czosnku
- Z ciepłego mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczął pracować Margarynę rozpuszczamy i studzimy.. Kiedy zaczyn już pracuje dodajemy mąkę, sól i wodę, wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy jeszcze ok.10 min. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę aby podwoiło swoją objętość.
- D o pesto dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i natkę i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na ok 3 mm grubości prostokątny placek. Na cieście bardzo dokładnie rozsmarowujemy pesto z czosnkiem.
- Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 1 cm roladki-bułeczki. Bułeczki układamy w dość dużej odległości na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy jeszcze na 10 min do wyrośnięcia. Pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st bez termoobiegu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz