Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

     Włoski klasyk-pyszne mięciutkie i aromatyczne klopsiki w pachnącym bazylią i oregano gęstym pomidorowym sosie podane z makaronem spaghetti. Doskonale sprawdzi się na codziennym obiedzie , jak i na walentynkowej randce.





Na klopsiki
350 g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
siekana świeża bazylia
1 mała cebula
sól pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka mąki pszennej

Na sos
400 g krojonych pomidorów z puszki
100 g koncentratu pomidorowego
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
suszona bazylia
suszone oregano
sól
pieprz
cukier


Ponad to:
250 g makaronu spaghetti
parmezan do posypania
listki świeżej bazylii




  •      Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną drobno cebulkę, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na zwartą masę.Zwilżonymi rękami formować małe klopsiki. Na patelni rozgrzać olej. Klopsiki obtaczać w mące i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Kiedy klopsiki są już złote podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie na patelnię dodać pomidory, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana czerwoną cebulę i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez następne 15 minut często mieszając. Makaron ugotować al'dente. Podawać z gorącym sosem, listkami świeżej bazylii i startym parmezanem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne