Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką moczona w mleku

   Znienawidzona przez przedszkolaków wątróbka, do której smaku po prostu się dorasta. Dzięki moczeniu w mleku traci swój gorzki smak i staje się bardziej delikatna. Uduszona z cebulką, podana z ogóreczkiem kiszonym jest naprawdę smaczna.  




500 g wątroby wieprzowej
2 duże cebule
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
sól
pieprz
1/2 l mleka
1/2 szklanki wody



Wątróbkę umyć i oczyścić z błon i żyłek. Pokroić ją na mniejsze kawałki i zalać zimnym mlekiem. Tak przygotowana wątróbkę odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wątróbkę odcedzić z mleka i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie obtoczyć wątróbkę w mące. Aby nie narobić bałaganu ja wsypuję mąkę do woreczka foliowego, następnie wrzucam tam wątróbkę i kilka razy potrząsam torebką. Cebulkę pokroić obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę, następnie otrząsnąć wątróbkę z nadmiaru mąki i dodać ją do smażącej się cebuli. Obsmażyć wątróbkę z obu stron, następnie podlać ją 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut często mieszając. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub ziemniakami koniecznie z domowej roboty ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne