Placek po węgiersku razem z mężem uwielbiamy. Nie jest to fit potrawa, nie jest również ekspresowa w wykonaniu, za to jest meeg, meega pyszna. Tradycyjny placek ziemniaczany z pełnym warzyw ostrym gulaszem do tego kwaśna śmietana i żółty ser. Sycące, rozgrzewające i bardzo, bardzo smaczne:)
NA OBIAD DLA 4 OSÓB
na gulasz: 400g wołowiny gulaszowe
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryczka chili
300 g pieczarek
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne w proszku
1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego,
sól i pieprz,
1 łyżka mąki
woda
na placek:
10 średnich ziemniaków,
1 cebula
3 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 jajko,
sól i pieprz do smaku
Ponad to:
Gęsta śmietana
150 g tartego żółtego sera
olej do smażenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz