Sernik świąteczny na pierniczkach


Pyszny pachnący skórka pomarańczową i cytrynową sernik, który się uda każdemu. Bez pieczenia spodu, więc mniej pracy, a przed świętami każda minuta na wagę złota. Tego sernika na pewno nie zabraknie na moim świątecznym stole:)










Na tortownicę o średnicy 24 cm
Na sernik:
850 g sera półtłustego
120 g masła
2 łyżki kaszy manny
5 jaj
2/3 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórk otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
50 g rodzynek
szczypta soli

Na polewę
65g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietanki 30 %
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki żelatyny

Ponad to:
300 g pierniczków w czekoladzie bez nadzienia
bułka tarta
1/2 łyżki masła
krokant do posypania


    
  
  •   Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Rodzynki namoczyć, a kiedy zmiękną odcedzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrami, a następnie dodać masło i stopniowo zmielony ser, budyń, kaszę, proszek i cukier waniliowy. Pianę z białek ubić ze szczyptą soli. Do sera dodać skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową i rodzynki, a następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
  •    Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dnie tortownicy ciasno wyłożyć połowę pierniczków, wyłożyć na to połowę masy serowej, przykryć pierniczkami i zalać resztą sera. Sernik piec w nagrzanym do 180 st.piekarniku przez ok 60 min. Po upieczeniu zostawić w ciepłym piekarniku aby wystygł.
  •    Polewa. Masło rozpuścić z cukrem dodać kakao i śmietankę mieszać aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dosypać żelatynę, następnie polać ciasto i posypać krokantem. Odstawić do lodówki, aby polewa stężała. Smacznego!




2 komentarze:

Popularne