Rolada boczkowa z szynkowaru

Pyszna domowa rolada boczkowa pachnąca czosnkiem idealna na kanapki. Znakomicie sprawdzi się również na świątecznym stole.
Jest pyszna a do tego bardzo ładnie wygląda, na pewno przypadnie do gustu naszym gościom.



1 kg boczku
1 łyżeczka soli peklowej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
6 ząbków czosnku
2 listki laurowe
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
3-4 łyżki wody

Ponad to sznurek



     Boczek umyć i pokroić tak aby uzyskać długi płat. Mięso natrzeć dokładnie z obu stron solą peklową. Czosnek przecisnąć przez praskę. Następnie bardzo dokładnie natrzeć mięso przyprawami i czosnkiem, zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Umieścić w woreczku, wsadzić do szynkowara. Na wierzch ułożyć listki laurowe i dolać wodę. (z wody powstanie pyszna galaretka). Szczelnie zamknąć szynkowar i odstawić go do lodówki na 24 h aby mięso porządnie się zamarynowało i przeszło przyprawami. Po 24 h umieścić szynkowar w garnku z wodą (woda ma sięgać do 2/3 szynkowara). Parzyć w 80 st przez 2 h. Następnie ostudzić szynkowar i wstawić do lodówki na 12 h. Po tym czasie zdjąć sznurek i nasza rolada boczkowa nadaje się do krojenia na kanapki. Smacznego!


2 komentarze:

Popularne