Karczek cebulowo-czosnkowy

Znakomite mięso, pełne aromatów cebuli, czosnku i przypraw. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podać w grubych plastrach do obiadu lub w cieńszych na kanapki z chrzanem lub ćwikłą.



2 kg karczku
1 cebula
8 ząbków czosnku

Marynata
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 i 1/2 łyżeczki soli


     Mięso umyć i osuszyć. Czosnek obrać i przekroić każdy ząbek na 3/4 części. Cebulę pokroić na tej samej wielkości kawałki.Ostrym nożem porobić małe nacięcia na całej powierzchni mięsa.W otwory powtykać kawałki cebuli i czosnku. Z oleju i przypraw przygotować marynatę, którą natrzeć całe mięso. Zawinąć mięso w folię aluminiową i odstawić na dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Mięso piec przez 2 godziny. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne