Delikatna pierś z kurczaka na pysznym czosnkowym szpinaku z serem feta a do tego szpinakowe tagliatelle-to kompletne dania obiadowe, które zasmakuje każdemu "szpinakożercy".
450 g szpinaku mrożonego
2 duże piersi z kurczaka
400 g szpinakowego tagiatelle
270 g sera feta
3 ząbki czosnku
6 plasterków wędzonego boczku
sól i pieprz
mielona gałka muszkatołowa
3 plasterki sera żółtego
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka masła
1 średnia cebula
- Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś przekroić ostrym nożem wzdłuż, tak aby powstało nam sześć kawałków. Cebulę drobno pokroić. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić na nią szpinak. Kiedy szpinak już się rozmrozi dodajemy do niego cebulę i smażmy aż cała woda odparuje. Do szpinaku z cebulą dodać pokrojony w kostkę ser i smażyć aż się rozpuści. Na samym końcu dodać Jogurt, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Szpinaku już nie odparowywać.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Przelać zimną wodą, aby przestał się gotować. Makaronem wyłożyć dno brytfanki. Na makaronie równomiernie rozłożyć szpinak z serem. Kawałki piersi z kurczaka dokładnie posypać solą i pieprzem. Piersi ułożyć w równych odległościach na szpinakowym posłaniu. Na każdym kawałku piersi ułożyć po 1 plasterku wędzonego boczku i po pół plasterka żółtego sera. Danie zapiekać przez 40 min w 180 t. C.
Ale pyszne zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuń