Babeczki są delikatne puszyste i mocno czekoladowe. Ekspresowe wykonanie, to ich kolejny atut. Serdecznie polecam!
Na 20 babeczek
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
2 czubate łyżki kakao
100 g mlecznej czekolady
cukier puder
- Do miski wbić jaja i wsypać cukier dokładnie zmiksować.Do mieszanki z jaj i cukru wsypać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao Wlać kefir i olej. Ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy Czekoladę posiekać ostrym nożem. Aby czekolad,ę łatwiej posiekać należy włożyć ją przed siekaniem do lodówki-gdy jest z miękka trudno się ją sieka. Za pomocą szpatułki posiekana czekoladę delikatnie wmieszać w ciasto. W silikonowej foremce umieścić papilotki do babeczek. Ciasto nakładać za pomocą łyżki do 1/2 wysokości papilotki. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 20 min. Gorące jeszcze babeczki posypać cukrem pudrem. Smacznego!
- P.s.Jeżeli lubisz mniej słodkie wypieki użyj gorzkiej lub deserowej czekolady
Pyszne babeczki do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀
OdpowiedzUsuń