Pieczarkowa zupa krem z drobiowymi pulpecikami

Moja alternatywa dla "zwykłej" pieczarkowej. Kremowa zupa, delikatne pulpeciki z drobiu, kleks śmietany i już można zajadać.


Na krem:
400 g pieczarek
1 cebula
1 kość od schabu
1 garść mrożonej włoszczyzny
2 ziemniaki
1 łyżka masła
sól, pieprz


Na pulpeciki:
500 g mięsa z udek kurczaka
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
czosnek niedźwiedzi
suszony koperek
1/2 cebuli
2 łyżki mąki
olej do smażenia

Ponad to:
szczypiorek
kwaśna śmietana


     Na kości z warzywami ugotować wywar, tak aby wyszło nam go 1,5 l. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać obrane pokrojone ziemniaki i ugotować do miękkości. Pieczarki i cebulę obrać. Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmażyć na maśle, aż pieczarki się ze złocą.  Z wywaru wyjąć kość i dodać pieczarki z cebula. Rozdrobić wszystko za pomocą blendera.
    Mięso z udek kurczaka umyć i zmielić przez grube oczka maszynki, zmielić również cebulę.Do zmielonego mięsa dodać bułkę tartą, jajo i przyprawy, dokładnie wymieszać.Z mięsa formować małe kuleczki, otaczać je w mące i smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Kiedy wszystkie klopsiki są usmażone, zlać z patelni olej. Na patelnię ponownie wyło żyć usmażone klopsiki, podlać je wodą i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Gorącą zupę krem podawać z pulpecikami, kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne