Makowiec Bożonarodzeniowy

Tradycyjny, drożdżowy, zawijany. Pełen orzechów, migdałów i miodu.Nie ma u mnie świąt bez tego makowca. 



Na 3 makowce

Masa makowa:

600 g maku
1 szkl cukru pudru
1 i 1/2 szkl gorącego mleka
6 białek
150 g migdałów w słupkach
70 g posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki skórki pomarańczowej
100 g rodzynek
4 łyżki miodu

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
6 żółtek
150 g masła lub margaryny
1/2 szkl cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Na lukier
1 białko
200 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Do posypania:
skórka cytrynowa
skórka pomarańczowa
płatki migdałowe

   
  •     Z ciepłego mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić aby zaczął pracować. Margarynę rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Do miski wlać zaczyn, dodać mąkę, cukier, żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli, wyrabiać gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę-ma podwoić swoją objętość.
  •     Masa makowa.Mak zaparzyć gorącym mlekiem i odstawić na 30 min. Orzechy posiekać. Rodzynki namoczyć,a po 10 min ,odcedzić . Mak dwukrotnie przemielić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodać bakalie , miód i ubite na sztywno białka.wszystko razem dokładnie wymieszać.
  •      Kiedy ciasto jest już wyrośnięte należy podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdą część ciasta nałożyć 1/3 masy makowej pozostawiając brzegi ciasta bez masy tak ok. 3 cm. Zwinąć placki w roladę podwijając jej końce pod spód. Następnie owinąć rolady papierem do pieczenia, pozostawiając minimalną lukę do rośnięcia. Piec w 180 st 45-60 min.
  •     Białko jajka ubić na niezbyt sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder
    i sok z cytryny. Polukrować przestygnięte makowce następnie posypać skórkami cytrynowymi, pomarańczowymi i migdałami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne