Pyszne połączenie pieczarek i żółtego sera, uzupełnione smakiem kurczaka i ziół. Rewelacyjne z domowym sosem czosnkowym lub z barszczykiem czerwonym. Dobre na codzienny obiad, ale również dla gości:)
Naleśniki ok.14-15 szt
mąka pszenna 2 szklanki
piwo jasne 250 ml
mleko 250 ml
woda 200 ml
jajka 2 szt
sól 1 szczypta
cukier 1/2 łyżeczki
Farsz
pieczarki 400 g
ser żółty 250 g
pierś z kurczaka 250g
cebula 2 szt
czosnek granulowany
sól
czarny pieprz
zioła prowansalskie
słodka papryka
Sos
jogurt naturalny 3 łyżki
majonez 3 łyżki
ketchup pikantny 1 łyżka
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka
sól
czarny pieprz mielony
Ponad to
bułka tarta
jajka 4 szt
sól i pieprz
olej do smażenia
- Do miski przesiać mąkę, dodać mleko, jajka, piwo,olej wodę, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, tak aby ciasto było gładkie i nie miało grudek. Odstawić ciasto aby "odpoczęło" na ok.30-40 min.
- Przed smażeniem sprawdzić gęstość ciasta-nie może być za gęste, ponieważ naleśniki podczas zwijania będą się łamały, ewentualnie dolać wody. Smażyć na rozgrzanej suchej patelni (olej mamy już w cieście) z obu stron nie spiekając naleśników zbyt mocno.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka dodać szczyptę soli i łyżkę oleju i smażyć aż do całkowitego odparowania wody którą puściły pieczarki
- Następnie umyć pierś z kurczaka, osuszyć mięso ręcznikiem papierowym i drobno pokroić. Na patelnię dodać łyżkę oleju, mięso, czosnek granulowany, sol, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie. Obsmażyć kurczaka na złoto
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce umieścić usmażone mięso, podsmażone i ostudzone pieczarki i ser. Wymieszać wszystko razem i ewentualnie doprawić, tak aby farsz był pikantny
- Rozkładamy naleśniki na płasko, na każdym układamy dużą łyżkę farszu i zawijamy w kopertę. Ważne aby nie nakładać zbyt dużo farszu, bo wtedy naleśniki nam popękają.
- Jajka rozbić, roztrzepać i doprawić solą i pieprzem. Zawinięte naleśniki panierować najpierw jajku, potem w bułce tartej.
- Krokiety smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po ściągnięci z patelni układamy na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Sos. do miseczki wkładamy jogurt, majonez, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy doprawiając przyprawami . Odstawiamy do chłodzenia. Krokiety serwujemy na gorąco wraz z sosem czosnkowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz