Gołąbki w sosie pomidorowym

Uwielbiane przez moją rodzinę tradycyjne gołąbki w pikantnym pomidorowym sosie.


Proporcje na 45 gołąbków

2,2 kg mięsa mielonego
700 g ryżu
2 duże, zbite kapusty
pieprz czarny mielony
3 duże cebule
papryka słodka w proszku
czosnek granulowany
pieprz
sól

Na sos
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka soku pomidorowego
2 suszone pomidory
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
sól i pieprz
1 cebula
1 łyżka mąki

Ponad to:
kostki rosołowe
liście laurowe
ziele angielskie
2-3 łyżki oleju



  •    W dużym garnku nastawić wody. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę w całości umieścić w garnku z wrzątkiem i ściągać sparzone liście.  Z każdego liścia delikatnie usunąć nerw, ale tak aby nie zrobić w liściach dziur.
  •   Ryż ugotować i ostudzić (najlepiej dzień wcześniej). Cebulę obrać i drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Do ryżu dodać mięso i podsmażoną, ostudzona cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. (najlepiej ręką).
  •    Do każdego liścia nakładać farsz ok. 1.5-2 łyżki w zależności od wielkości liści. Zawijać najpierw boki liści, a potem bardzo ściśle w roladki.
  •    Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty (gołąbki nie przypalą się).Gołąbki ułożyć garnku na liściach, zakończeniem liścia do dołu. Gołąbki muszą być bardzo ciasno ułożone, aby się nie rozwaliły. Gołąbki zalać zimną wodą-taką ilością, aby przykryła gołąbki Na każde wlane pół litra wody dodać jedną kostkę rosołową, 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusić na małym ogniu przez ok. godziny od chwili zagotowania. Kapusta musi być miękka.
  •    Cebulę, czosnek, papryczkę chilli i suszone pomidory dokładnie posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory z puszki i sok pomidorowy, uzupełnić wodą, tak aby objętość wynosiła 2,5 l. Gotować aż pomidory się rozpadną. Dodać przyprawy, a następnie całość zblendować, aby sos był gładki. Zagęścić łyżką mąki. Gołąbki podawać gorące z wody lub podsmażone polane sosem pomidorowym. Smacznego!
  • P.S.Gołąbki wyjdą najsmaczniejsze kiedy przygotowując farsz zachowamy odpowiednie proporcje na 300 g mięsa zawsze dodajemy 100 g ryżu. (waga suchego ryżu
Jeśli nie używasz kostek rosołowych po prostu zalej je bulionem lub użyj domowej bulionetki

7 komentarzy:

  1. bez kostek rosołowych nie nędza dobre gołąbki? czy musi być chemią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest " nędza " , ma być dobre ( literówkę wykonał smartfon z ukłonami Jan

      Usuń
    2. bez kostek rosołowych nie będą dobre gołąbki? czy zawsze musi być z chemią? pozdrawiam Jan

      Usuń
    3. Wyjdą na pewno dobre, po prostu ugotuj domowy bulion i w nim duś gołąbki, ja od lat robię z kostką rosołową:)

      Usuń
  2. Ja gotuje gołąbki w pozostałej po kapuście wody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście że z kostkami...( dzisiaj te mięso kupione w markecie ma więcej chemii, chemie już mamy wszędzie, ostatnio też wykorzystałem wodę poparzeniu kapusty moim zdaniem sos był lepszy ...

    OdpowiedzUsuń

Popularne