300-400 g kości schabowych
200 g grochu
300 g dobrej wędzonej kiełbasy (u mnie z własnego wyrobu)
2 marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
1 por
kawałek selera
4 kostki rosołowe
1 łyżka majeranku
sól i pieprz
1 łyżka smalcu (u mnie domowy)
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1,5 l wody
200 g grochu
300 g dobrej wędzonej kiełbasy (u mnie z własnego wyrobu)
2 marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
1 por
kawałek selera
4 kostki rosołowe
1 łyżka majeranku
sól i pieprz
1 łyżka smalcu (u mnie domowy)
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1,5 l wody
Kość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kostki rosołowe i gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy groch. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy często mieszając aż groch się rozgotuje
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy razem na smalcu aż się zrumienią.Kości wyjmujemy z zupy, obieramy z mięsa i dodajemy je do zupy. Dodajemy wszystko do zupy. Zupę doprawiamy majerankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Smacznego!
nigdy grochówka gotowana w domu nie będzie taka sama jak wojskowa . W wojsku gotują w kotłach parowych , i nigdy przy takich samych składnikach nie będzie jednakowo smakować z ukłonami szpila
OdpowiedzUsuń