Zdecydowanie najlepszy domowy chleb jaki udało mi się upiec. Pieczony w ciężkim żeliwnym garnku staje się niezwykle chrupiący, aż chce się wcinać jeszcze gorący.
350 g mąki pszennej+ do podsypania
100 g mąki żytniej z pełnego przemiału
30 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
300 ml wody
- Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki, wymieszać ciasto drewnianą łyżką i owinąć miskę folią spożywczą. Zostawić tak w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.
- Następnie wysypać na blat sporo mąki, wyłożyć na to ciasto, obsypać je dobrze mąką. Garnek wstawić do piekarnika i nagrzać do 240 st. C. Do gorącego gara włożyć ciasto na chleb, nakryć pokrywką i piec przez ok. 50 min. Po 30 min ściągnąć pokrywkę i piec bez przykrycia. Smacznego!
- P.s.Jeżeli nie masz ciężkiego żeliwnego garnka możemy zastąp go żaroodpornym naczyniem
A w glinianym mozna ?
OdpowiedzUsuńMożna:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń