NA kwadratową tortownicę 24x24 cm
Na " dmuchany" blat"
100 g żyta preparowanego
200 g białej czekolady
100 g prawdziwego masła o zawartości tłuszczu 82%
Na piankę śmietanową:
600 g śmietanki 36 %
250 g serka mascarpone
4 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
Na polewę advocatową:
250 ml likieru advocat
50 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki żelatyny
50 g mlecznej czekolady
Na " dmuchany" blat"
100 g żyta preparowanego
200 g białej czekolady
100 g prawdziwego masła o zawartości tłuszczu 82%
Na piankę śmietanową:
600 g śmietanki 36 %
250 g serka mascarpone
4 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
Na polewę advocatową:
250 ml likieru advocat
50 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki żelatyny
50 g mlecznej czekolady
Spód ciasta. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce na małej mocy. Kiedy czekolada jest już płynna dodać do niej masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Do rozpuszczonej masy czekoladowo-maślanej dodać preparowane żyto i bardzo dokładnie wymieszać. Wszystkie ziarenka muszą być dokładnie pokryte czekoladą z masłem.Na dno tortownicy wyłożyć żyto w czekoladzie, wyrównać, docisnąć do dna i wstawić do lodówki na 10 min,
Masa. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrami, kiedy jest już sztywna dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować. Tak powstałą Masę-piankę śmietankową wyłożyć na blat z żyta, wyrównać szpatułką i wstawić na 10 min do lodówki aby stężała.
Polewa. Śmietankę podgrzać, dodać do niej żelatynę i cukier i bardzo dokładnie rozpuścić. Ostudzoną żelatynę ze śmietanką wlać do likieru jajecznego i dokładnie wymieszać, następnie wylać na masę śmietanową. Wstawić na 10 min do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, Na polewie z advocata porobić esy-floresy, zostawić do stężenia czekolady. Podawać schłodzone. Smacznego!
Pomysłowe i baardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam:)
Usuń