Ryba po grecku

Tradycyjne danie Wigilijne, u mnie z miruny. Uwielbiam ten warzywny sos, który mogę jeść nawet sam bez ryby :) 


600/700 g filetów z miruny
3 marchewki
1 pietruszka
1/3 selera
1 duży por
2 cebule
sól i pieprz
4 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
150 g dobrego koncentratu pomidorowego
2 jajka
kilka łyżek mąki pszennej
kilka łyżek bułki tartej
olej
pieprz cytrynowy
czosnek granulowany
cytryna



  
  •    Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Por oczyścić, umyć i pokroić w pół krążki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.. Podsmażać wszystkie warzywa na 2 łyżkach oleju przez ok 10 minut często mieszając. Następnie do warzyw dodać 300 ml wody ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz,przykryć i dusić ok. 15 minut. (należy uważać , aby warzyw nie rozgotować-muszą zachować swoją strukturę). NA koniec doprawiamy warzywa koncentratem pomidorowym, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
  •    Jeżeli mamy mrożoną rybę, należy ją rozmrozić i osuszyć. Rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Gorącą rybę skropić sokiem z cytryny, a następnie polać gorącym sosem warzywnym i odstawić do ostygnięcia. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne