Zupa krem z pieczonej dyni

Pyszna, delikatna zupa, w której smak wydobyłam za pomocą pieczenia warzyw, podałam ją z grzankami czosnkowymi.


1 kg dyni- już po wypestkowaniu
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
1 łyżka oleju
papryka ostra w proszku
czosnek niedźwiedzi
mielony imbir
sól
pieprz
1 l bulionu warzywnego

Na grzanki
3 kromki chleba pszennego
czosnek granulowany
czosnek niedźwiedzi
1/2 łyżki oleju


    Dynię pokroić na plastry, a następnie na mniejsze kawałki, pozbawić dynię nasion. Cebulę, ziemniaki, marchew i czosnek obrać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem wszystkie warzywa. Skropić wszystko olejem, oraz posypać przyprawami. Piec w 180 st C przez 25 min.
    Upieczoną dynię obrać i wraz z resztą warzyw przełożyć do garnka. Do warzyw dolać bulion i wszystko razem zmiksować blenderem, aż powstanie gładki krem. Zupę zagotować i doprawić do smaku. 
    Upieczoną dynię obrać i wraz z resztą warzyw przełożyć do garnka. Do warzyw dolać bulion i wszystko razem zmiksować blenderem, aż powstanie gładki krem. Zupę zagotować i doprawić do smaku. Upieczoną dynię obrać i wraz z resztą warzyw przełożyć do garnka. Do warzyw dolać bulion i wszystko razem zmiksować blenderem, aż powstanie gładki krem. Zupę zagotować i doprawić do smaku. 
Chleb pozbawić skórek i pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i przyprawami, usmażyć na suchej patelni. Zupę podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne