Żeberka pieczone słodko-kwaśne

 A tu coś dla mężusia do zimnego piwka. Miękkie i soczyste mięsko genialnie odchodzące od kości. Rewelacyjne połączenie smaków słodkiego, kwaśnego i ostrego.

Porcja dla 4 osób:
700 g żeberek wieprzowych
Na marynatę
1 łyżka prawdziwego miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka ketchupu
sól
pieprz
chili w proszku
W naczyniu żaroodpornym wymieszać dokładni składniki na marynatę.
Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie po porcjować na mniejsze kawałki.Mięso bardzo dokładnie pokryć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Piec w 180 st pod przykryciem z folii aluminiowej przez godzinę.następnie odkryć folię, a piekarnik przełączyć na funkcję grilla. Piec aż żeberka będą miały piękny ciemny kolor. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne