2 pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżki suszonej żurawiny5 dag oscypka
sól
pieprz
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
4 ziemniaki
papryka ostra w proszku
papryka słodka w proszku
świeży rozmaryn
sól
pieprz
1 łyżka masła
Konfitura żurawinowa
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś przeciąć w poprzek ostrym nożem, tak żeby uzyskać jak największą powierzchnię, jednocześnie nie uszkadzając mięsa. Następnie, najlepiej przez folię spożywczą mięso rozbić.
Piersi posypać z obu stron solą i pieprzem. W szerszej części mięsa ułożyć plasterki oscypka i żurawinę. Następnie zwinąć ciasno zgrabne roladki.
Na patelni rozgrzać olej. Roladki panierować w mące kukurydzianej, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu aby roladki usmażyły się w środku.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w posolonej wodzie. Jeszcze gorące obtoczyć w maśle i posypać przyprawami. Podsmażyć na złoto na patelni. Roladki podawać z gorącymi ziemniaczkami i konfiturą żurawinową. Smacznego!
Super. lubię takie smaki, roladki z różnymi nadzieniami :)
OdpowiedzUsuń