Zapiekanka makaronowa z szynką konserwową i brokułem


 Makaron, pyszny serowy sos, szynka konserwowa i brokuły- to musi być pyszne, dodatkowo ekspresowe w wykonanie. Danie dla zapracowanych.





Porcja dla 4 dorosłych osób:
200 g makaronu rigatoni
200 g szynki konserwowej
200 g sera gouda
1 mały brokuł
4 małe pieczarki
1 łyżka masła
100 g serka topionego
Sól
Pieprz
Papryka ostra w proszku
100 ml śmietany 30%
1 jajko


    Makaron ugotować al' dente w posolonej wodzie. Brokuł podzielić na różyczki, obgotować bardzo 2 min. od wrzucenia do wrzątku i zahartować go zimną wodą.
Szynkę pokroić w kostkę.
   Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno naczynia wyłożyć makaron, a na makaron wyłożyć szynkę. Posypać przyprawami.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Szynkę i makaron posypać serem. Jajko roztrzepać ze śmietanką i zalać tym zapiekankę. Na wierzch ułożyć brokuł, pieczarki i pokrojony w kosteczkę serek topiony. Posypać przyprawami. Zapiekać w piekarniku w 180 st C przez 35-40 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne