Z wykształcenia i w pracy pedagog, z zamiłowania i w domu kucharka. Trochę eksperymentów i nowoczesności, a trochę tradycji. Kuchnia Polska i egzotyczna. W mojej kuchni wszystko się miesza
Łączna liczba wyświetleń
Zapiekanka makaronowa z szynką konserwową i brokułem
Makaron, pyszny serowy sos, szynka konserwowa i brokuły- to musi być pyszne, dodatkowo ekspresowe w wykonanie. Danie dla zapracowanych.
Porcja dla 4 dorosłych osób:
200 g makaronu rigatoni
200 g szynki konserwowej
200 g sera gouda
1 mały brokuł
4 małe pieczarki
1 łyżka masła
100 g serka topionego
Sól
Pieprz
Papryka ostra w proszku
100 ml śmietany 30%
1 jajko
Makaron ugotować al' dente w posolonej wodzie. Brokuł podzielić na różyczki, obgotować bardzo 2 min. od wrzucenia do wrzątku i zahartować go zimną wodą.
Szynkę pokroić w kostkę.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno naczynia wyłożyć makaron, a na makaron wyłożyć szynkę. Posypać przyprawami.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Szynkę i makaron posypać serem. Jajko roztrzepać ze śmietanką i zalać tym zapiekankę. Na wierzch ułożyć brokuł, pieczarki i pokrojony w kosteczkę serek topiony. Posypać przyprawami. Zapiekać w piekarniku w 180 st C przez 35-40 min. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne
-
Ciasto wymyśliłam w 2015 roku, ale że zdjęcia były raczej kiepskiej jakości, więc do tej pory nie publikowałam go na blogu. Dziś robiąc je ...
-
W sklepie pojawiły sie już pomidory, które smakuja pomidorem, a nie papierem toaletowym. A co może być smaczniejszego niż malinowy pomidor ...
-
U mnie w domu od zawsze lubimy konserwy, ale jak mówiła moja babcia w kupnych "pies z budą i łańcuchem przemielony". Wzięłam się,...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz