Składniki na blaszkę 24 cm x 24 cm
Na ciasto
250 g masła lub margaryny
Szklanka cukru
4 łyżki dobrego kakao
4 jaja L
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
Na krem:
250 g masła
7 czubatych łyżek cukru pudru
Szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
Ponad to:
50 g gorzkiej czekolady
Wiśnie ze spirytusu
Krokant do posypania
100 ml wiśniówki
konfitura wiśniowa
Wodę, masło, cukier i kakao umieścić w rondelku i cały czas mieszając zagotować. Odstawić do ostygnięcia.Kiedy masa już jest przestudzona dodać do niej jaja, proszek i mąkę dokładnie zmiksować. Piec w wyłożonej papierem blaszce przez 40 minut w 170 st. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.
Pierwszą część ciasta skropić połową wiśniówki i posmarować wiśniową konfiturą, przykryć drugim plackiem.Drugi placek skropić resztą wiśniówki
Krem. Masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać cukier puder i śmietanę nadal ucierając krem wyłożyc na górę ciasta. Ciasto udekorować startą gorzką czekoladą, krokantem i sporą ilością wiśni ze spirytusu. Przed spożyciem ciasto schłodzić. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz