Pasztet drobiowy z wątróbką z królika

Delikatny i wilgotny pasztet z króliczą wątróbką zachwyca smakiem i konsystencją. Myślę, że przepis ten przyda się niejednej gospodyni przed świętami.



Podaje składniki na 6 małych aluminiowych foremek dostępnych w każdym większym sklepie

4 podudzia z kurczaka
2 duże wątróbki z królika
2 duże cebule
1 duża marchew
1 pietruszka
1/4 selera
Sól
Pieprz
1 kajzerka
3 jaja
Ziele angielskie
Liść laurowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła





  • Podudzia umyć i zalać wodą dodać oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Na wolnym ogniu ugotować wywar.
    Wątróbkę oczyścić i pokroić na drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka dodać wątróbkę i dusić, aż będzie miękka, doprawić solą i pieprzem.
    Kajzerkę namoczyć w zimnym wywarze, a następnie odcisnąć. Mięso oddzielić od kości. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, kajzerkę, jedną marchew z rosołu i seler. Dodać do tego żółtka, pieprz i sól i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać w pasztetową masę. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec w aluminiowych foremkach w kąpieli wodnej przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Pasztet nadaje się do jedzenia na drugi dzień.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne