Barszcz czerwony z okraszanymi, gniecionymi ziemniakami

 Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam gniecione ziemniaki do zupy. Do żurku, do barszczu-najlepiej jeszcze jak są przesmażone, mogą być z poprzedniego dnia. Tutaj w słodko kwaśnym barszczyku pachnącym wędzonką i smażoną cebulką.

Na 6 osób:
2 buraki
1 duża marchew
Mała pietruszka
Biała część pora
Żeberka wędzone
3 litry wody
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Cukier
Ocet

6 ziemniaków
1 duża cebula 
Pieprz
1 łyżka masła

Kwaśna śmietana

Włoszczyznę i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żeberka zalać wodą, dodać starte warzywa i przyprawy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Żeberka obrać z mięsa , a mięso dorzucić do zupy
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Cebulę zeszklić na maśle, dodać ją do ziemniaków. Doprawić dużą ilością pieprzu i dokładnie utłuc.
Na talerz wyłożyć porcję ziemniaków, zalać zupą i udekorować kleksem śmietany. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gniecione ziemniaczki z podsmażoną cebulką jako wyspa na talerzu zalana zabielanym barszczem czerwonym 🙂 o mniam! Przypomniałaś mi Asia przepis mojej babci. Pychota!

      Usuń
    2. Tak już jest, że najlepsze u babci:)

      Usuń

Popularne