Na 6 osób:
2 buraki
1 duża marchewMała pietruszka
Biała część pora
Żeberka wędzone
3 litry wody
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Cukier
Ocet
6 ziemniaków
1 duża cebula
Pieprz
1 łyżka masła
Kwaśna śmietana
Włoszczyznę i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żeberka zalać wodą, dodać starte warzywa i przyprawy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Żeberka obrać z mięsa , a mięso dorzucić do zupy
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Cebulę zeszklić na maśle, dodać ją do ziemniaków. Doprawić dużą ilością pieprzu i dokładnie utłuc.Na talerz wyłożyć porcję ziemniaków, zalać zupą i udekorować kleksem śmietany. Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńGniecione ziemniaczki z podsmażoną cebulką jako wyspa na talerzu zalana zabielanym barszczem czerwonym 🙂 o mniam! Przypomniałaś mi Asia przepis mojej babci. Pychota!
UsuńTak już jest, że najlepsze u babci:)
Usuń