Pszenno-żytni chleb z kminkiem z gara

W związku z tym że moje dziecię zachorowało na ospę znalazłam wreszcie chwilkę aby podziałać w kuchni. Dziś przepyszny chlebek, który uwielbiamy całą trójeczką😋

Nie ma chyba piękniejszego zapachu niż zapach pieczonego chleba. Dziś kolejna wariacja na temat chleba z żeliwnego gara. Jeżeli nie posiadasz takowego, wykorzystaj naczynie żaroodporne- prostokątne czy okrągłe- to bez znaczenia.

Chlebek wychodzi mięciutki w środku a skórka na nim gruba i chrupiąca. Zapraszam po przepis.


Składniki:

400 g mąki pszennej typ 450

350 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000

600 ml wody

25 g drożdży

3 łyżki oleju słonecznikowego

2 łyżeczki kminku

1 łyżeczka cukru

3 łyżeczki soli


Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać 2 łyżki mąki oraz 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Wszystko razem wymieszać odstawić na 10 minut aby zaczyn zaczął pracować. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do niego resztę mąki, resztę wody, kminek olej i sól. Wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki, lub końcówką hakową miksera przez ok. 10 minut. Gotowe ciasto (ma być dość luźne) przykryć czystą ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Można sobie pomóc wstawiając miskę z ciastem w drugą wypełnioną ciepła wodą-ciasto będzie ładnie rosło. W czasie gdy ciasto rośnie wstawić do piekarnika garnek żeliwny o średnicy 21 cm lub naczynie żaroodporne wraz z pokrywką.

 Nagrzać garnek w temeraturze 220 st. C
Kiedy już ciasto wyrosło (powinno podwoić objętość), spryskać nagrzany garnek olejem w sprayu i przełożyć do niego ciasto. Przykryć przykrywką i piec przez 55 minut, pierwsze 35 minut pod pokrywką, następnie po tym czasie pokrywkę zdjąć i dopiekać jeszcze 20 minut, aby skórka nabrała ładnego koloru. Gotowy chlebek wyjąć z garnka i studzić na kratce od piekarnika. Aby zachował swoją świeżość przechowywać owinięty ścierką kuchenną lub płóciennym workiem. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne