Ciasteczka budyniowe

 Delikatne, kruche i mocno waniliowe ciasteczka do przygotowania naprawdę w kilka chwil. Do tego banalnie łatwe i nie za słodkie. Idealnie się przechowują w metalowej puszce, więc można upiec je na zapas i wyciągnąć w chwili gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub odwiedzi nas niespodziewany gość. 

Ciasteczka te mają jeszcze jedną zaletę, do ich przygotowania możemy zaangażować swoje pociech-będą zachwycone.


Na 30 ciasteczek:

200 g prawdziwego masła
6 łyżek cukru pudru
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy)
300 mąki pszennej
2 jajka L


 Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, oraz proszek budyniowy wszystko wymieszać. Następnie dodać do miski z mąką zimne masło oraz jajka. Wszystko posiekać nożem lub "siekaczką" do kruchego ciasta. Ciasto szybko zagnieść do połączenia się składników, zrobić z niego kulkę i owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zrobić wałeczek i ciąć ciasto jak na kopytka. Dłońmi formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Na ciasteczkach przed pieczeniem odbić widelec. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 12 minut. Studzić na kratce z piekarnika. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne