Kotlety z piersi indyczej z pieczarkami i kukurydzą

  Dziś przychodzę do was z łatwym i dość szybkim przepisem na obiad. Zdrowe i smaczne kotleciki z piersi indyczej, pieczarek i kukurydzy. 

  Każdy z nas czasem potrzebuje zjeść mięsa, to idealne źródło białka i witamin. Mam dla was alternatywę dla ociakającego tłuszczem schaboszczaka. Proponuję delikatne i soczyste kotlety pieczone w piekarniku,  są naprawdę nie tylko smaczne, ale też idealne dla osób dbających o dietę.

Taki kotlet idealnie będzie się komponował z ulubioną surówką, możecie go również zabrać do lunch- boxu, bo po zjedzeniu jego będziecie syci przez długi czas.



Składniki:

500 g piersi z indyka

250 g pieczarek

200 g kukurydzy konserwowej

1 średnia cebula

1 jajko M

2 łyżki bułki tartej

Sól

Pieprz

Olej w sprayu


Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia na grubych oczkach. 

Pieczarki drobno pokroić ( ja miałam bardzo malutkie, więc pokroiłam tylko w plasterki).

Patelnię "psiknąc" olejem w sprayu, wrzucić na nią pieczarki, posolić je lekko i smażyć aż cała woda odparuje. Pieczarki ostudzić.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 

Do mięsa dodać jajko, pieczarki, odsączoną z zalewy kukurydzę, cebulę, bułkę tartą i przyprawy.  Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Masę mięsną podzielić na 8 równych części, uformować kotlety, ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut, pod koniec przełączając piekarnik na funkcję grilla aby kotlety się zrumieniły. Serwować z ulubioną surówką ( u mnie będzie z kiszonej kapusty).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne